Polen

polen

Polenul este o substanță fină și pulbere produsă de plantele cu flori sau conifere, esențială pentru reproducerea lor. Această pulbere conține celule reproductive masculine și este transportată de obicei de vânt, apă sau insecte către alte flori pentru a realiza fertilizarea. Polenul este crucial în formarea semințelor și în continuarea ciclului de viață al plantelor. În plus față de rolul său în reproducere, polenul poate fi și o sursă de alergeni pentru oameni, provocând reacții alergice la persoanele sensibile.

Proprietatile polenului

Polenul are numeroase proprietăți și beneficii pentru sănătate, iar cele mai semnificative sunt urmatoarele:

Tipuri de miere

În România, albinele colectează polenul de la o varietate de plante autohtone datorită diversității florilor și a ecosistemelor din diferite regiuni ale țării. Dintre cele recoltate in cantitati mari si comercializate, avem urmatoarele tipuri:

Cum se consuma polenul?

In principal, polenul pentru consumul uman este de doua feluri: polen congelat si polen uscat.

Polenul congelat este polenul proaspat colectat de apicultor care a fost supus procesului de congelare pentru a încetini deteriorarea și pentru a păstra prospețimea și calitatea nutrițională.

Polenul congelat este cea mai buna optiune pentru cei care doresc să își păstreze polenul proaspăt pentru perioade mai lungi de timp și să beneficieze de proprietățile sale nutritive și terapeutice.

Totusi, chiar si congelat, polenul isi pierde din proprietati cu timpul, de aceea se considera ca dupa 2 ani de pastrat la congelator acesta are o valoare nutritiva mult prea mica pentru a mai fi consumat.

Pentru ca polenul sa isi pastreze cat mai multe proprietati este important ca acesta sa fie recoltat de apicultor din colectoarele de polen intr-un timp cat mai scurt, maxim cateva ore de cand albinele l-au adus.

A doua varianta de a consuma polenul este sub forma uscata.

Chiar daca este o varianta mai usoara pentru pastrare si manipulare, prin uscare, polenul pierde o mare parte din proprietati.

Astfel, cel mai bun polen pentru consumul uman este cel congelat si sa fie cat mai recent colectat. Daca nu se urmareste o actiune terapeutica anume, atunci polenul poliflor este cel mai recomandat, avand in vedere ca preia cate putin din valoarea terapeutica a fiecarei flori.


Copyright © 2024 BeeLife.ro - Toate drepturile rezervate.