Mierea de albine

miere

Mierea este un produs natural și dulce, obținut de albine din nectarul florilor sau din alte substanțe dulci, cum ar fi secrețiile de pe plante (mierea de mana), prin intermediul unui proces de maturare în stup. Aceasta servește ca sursă de energie pentru albine și este utilizată în alimentația umană pentru gustul său dulce, dar și pentru proprietățile sale terapeutice și nutritive.

Proprietatile mierii

Mierea are numeroase proprietăți, iar beneficiile sale pentru sănătate sunt recunoscute de-a lungul istoriei. Iată câteva dintre proprietățile sale cele mai semnificative:

Tipuri de miere

În România, există o varietate bogată de tipuri de miere datorită diversității florilor și a ecosistemelor din diferite regiuni ale țării. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de miere întâlnite în România:

Cum se consuma mierea?

Este important de menționat că beneficiile mierii pot varia în funcție de tipul și calitatea acesteia, precum și de modul în care este consumată sau aplicată. Este recomandat ca mierea consumata sa fie neprocesata pentru a beneficia cât mai mult de proprietățile sale naturale.

Cristalizarea mierii este un proces natural ce confirma faptul ca miere este de calitate superioara. Decristalizarea mierii implica incalcazirea mierii, fapt ce duce la pierderea anumitor proprietati si a calitatii acesteia.

Un alt proces prin care se pierde din calitatea mierii este filtrarea acesteia. Astfel, prin utilizarea unor filtre foarte fine se elimina toate particulele de polen din aceasta, ceea ce rezulta in eliminarea aminoacizilor esentiali. Pasteurizarea, utilizarea in preparate la cuptor sau amestecarea cu alte substante face ca o parte din proprietatile mierii sa fie pierdute.

Astfel, pentru a benecifia din plin de beneficiile mierii este bine ca acesta sa fie consumata in stare cat mai bruta: neincalzita, nefiltrata, nepasteurizata, neamestecata cu alte substante.

Deoarece chiar si procesul de extractie si expunere a mierii la mediul inconjurator afecteaza intr-o mica masura calitatea mierii, cea mai buna si corecta metoda de a consuma miere este sub forma de miere in faguri capaciti.


Copyright © 2024 BeeLife.ro - Toate drepturile rezervate.