Miere de albine
Mierea este un produs apicol cu numeroase beneficii pentru sanatate si constituie principala sursa de hrana pentru albine. Mierea este un produs natural si se obtine prin prelucrarea de catre albine a nectarului cules din flori sau a substantelor dulci, cum ar fi secretiile de pe plante (mierea de mana). Aceasta serveste ca sursa de energie pentru albine si este utilizata în alimentatia umana pentru gustul sau dulce, dar si pentru proprietatile sale terapeutice si nutritive.

Clasificarea mierii
Mierea se clasifica, in principal, dupa trei factori: dupa provenienta nectarului, dupa consistenta si dupa modul in care este extrasa si prezentata spre vanzare.
- Dupa provenienta nectarului:
- Poliflora – Este o miere obtinuta de albine din nectarul mai multor specii diferite de flori. Aceasta poate avea o gama larga de arome, culori si texturi in functie de flora specifica a regiunii si de perioada de colectare.
- Monoflora – Este o miere obtinuta de albine preponderent din nectarul unei singure specii de flori. Aroma si culoarea se pastreaza si sunt specifice fiecarui sortiment. Pentru ca mierea sa fie considerata de un sortiment anume, trebuie ca minim 20-40% din granulele de polen (in functie de sortiment) aflate in mierea respectiva sa fie de la florea care da sortimentul, cu exceptia mierii de mana care nu contine polen. Acest lucru se stabileste prin analize specifice de laborator. Printre cele mai cunoscute sortimente de miere monoflora avem: salcam, tei, rapita, floarea soarelui.
- Mana – Este o miere extraflorala obtinuta din substantele dulci aflate pe frunze, ramuri sau tulpina plantelor, rezultata din secretia plantelor sau a unor insecte (afide) care consuma seva acestora. Sunt nenumarate plante care produc mana, dar productii de miere se obtin de la brad si molid din padurile de conifere si de la fag, stejar, frasin si artar din padurile de foioase. Mierea de mana contine, in medie, de 5 ori mai multe minerale decat mierea florala.
- Dupa consistenta:
- Cristalizata – Cristalizarea reprezinta procesul natural prin care mierea se transforma din stare lichida in stare semisolida. Toate tipurile de miere cristalizeaza, iar acest proces poate dura de la doua saptamani in cazul mierii de rapita, pana la cativa ani in cazul mierii de salcam. Factorii care influenteaza viteza de cristalizare sunt: raportul dintre glucoza si fructoza (glucoza mai multa, cristalizare mai rapida), temperatura de pastrare (temperatura mai mica, cristalizare mai rapida) si prezenta particulelor de ceara, propolis, polen care reprezinta nuclee pentru formarea cristalelor. Cristalizarea este o insusire a mierii naturale ce pastreaza calitatea si proprietatile acesteia.
- Lichida – Este mierea proaspat extrasa din faguri sau mierea obtinuta in urma decristalizarii. Mierea trebuie decristalizata la temperaturi de maxim 40°C, astfel incat sa nu fie degradate enzimele, vitaminele, aroma si culoarea.
- Crema – Reprezinta o miere cristalizata printr-un proces controlat. Practic, o cantitate mica de miere cristalizata se amesteca cu mierea lichida pana se transforma intr-o miere cu textura cremoasa, ce nu sufera modificari de consistenta sau culoare in timp. Acest proces nu implica incalzirea mierii.
- Dupa modul de extractie sau prezentare spre comercializare:
- Miere (conventionala) – Este o miere provenita din stupine inregistrate / autorizate sanitar veterinar si care corespunde din punct de vedere al parametrilor fizico-chimici determinati prin analize specifice. Aceasta nu trebuie sa contina urme de substante utilizate in tratarea albinelor sau de antibiotice (care sunt interzise in apicultura).
- Miere bio – Este o miere provenita din stupine acreditate pentru apicultura ecologica, amplasate in zone fara factori poluanti, iar nectarul este cules de la plante nesupuse la tratamente cu pesticide. In stupinele acreditate se respecta reguli mult mai stricte in ceea ce priveste ingrijirea albinelor, iar autoritatile verifica periodic respectarea acesora. Sursa de nectar trebuie sa provina din surse nepoluate, iar acest lucru se intampla in cazul mierii de salcam, tei, mana, zmeura, amorfa, fanete, etc. Este foarte greu sa se obtina miere bio de la culturi agricole: rapita, floarea soarelui.
- Fagure cu miere – Este un produs apicol neprelucrat, in care mierea este sigilata in fagure cu capacele de ceara, ceea ce impiedica contactul cu aerul si face ca mierea sa isi pastreze toate proprietatile. Fenomenul de cristalizare a mierii este identific si in cazul mierii din faguri. Avand in vedere ca extractia, prelucrarea si expunerea la mediul ambient a mierii implica o usoara degradare a proprietatilor acesteia, putem considera ca mierea consumata direct din fagurii capaciti reprezinta cel mai bun mod de a o consuma.
- Capaceala – Reprezinta produsul apicol rezultat din indepartarea de catre apiculor a capacelelor fagurilor, in vederea extragerii mierii. Aceste capacele sunt utilizate de albine pentru sigilarea mierii in celulele fagurilor in momentul in care acestea sunt pline, iar mierea este maturata. Capacelele impiedica expunerea mierii la aer si asigura pastrarea proprietatilor acesteia. Capaceala este astfel formata din capacelele care contin ceara si propolis, plus o cantitate de miere care rezulta in urma procesului de descapacire a fagurilor.
Sortimente de miere
In ceea ce priveste sursele de nectar, albinelor le place diversitatea si astfel acestea reusesc ca pe parcursul unui an sa culeaga nectar de la cateva sute de plante diferite, in functie de zona. Totusi, din cele cateva sute de tipuri de flori vizitate, doar dintr-un numar redus se pot obtine productii de miere.
Sortimentele de miere care se obtin in Romania sunt urmatoarele:
- Amorfa – Se obtine in special in lunca Dunarii si a raurilor. Are culoare rosiatica.
- Castan: Are o culoare ambra si un gust dulce si bogat, fiind produsa in regiunile cu arbori de castan comestibil, cum ar fi Transilvania si Banatul. Are efecte benefice in mentinerea sanatatii sistemului respirator si a sistemului circulator. De asemenea, poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale si la imbunatatirea circulatiei sangelui.
- Cimbrisor – Este o planta care creste in zona mai inalta de deal sau munte si este inrudita cu cimbrul de camp. Are proprietati terapeutice puternice.
- Cires – Se pot obtine produtii de miere de cires in zonele in care exista livezi de ciresi sau in zone cu paduri in care ciresul salbatic este foarte prezent.
- Coriandru – Se obtine de la culturile de coriandru. Este mai rar intalnita datorita limitarilor in ceea ce priveste suprafetele de coriandru cultivate in Romania. Are o culoare rosiatica si este un bun pansament gastric.
- Facelia – Este o planta cultivata in special de apicultori, deoarece ofera cantitati mari de nectar si asigura o continuitate a culesului pentru albine. De asemenea, facelia este folosita ca planta furajera si care totodata imbogateste solul cu substante nutritive.
- Faneata – Este o miere poliflora, dar specifica zonelor cu multe fanete pe care cresc numeroase plante medicinale. Are proprietati terapeutice puternice.
- Floarea soarelui – Are o culoare deschisa si un gust dulce si delicat, cu nuante florale. Este produsa in special in regiunile cu culturi extinse de floarea-soarelui, cum ar fi Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova. Este bogata in antioxidanti si vitamine, fiind benefica pentru sanatatea pielii si a sistemului imunitar. De asemenea, poate ajuta la mentinerea sanatatii inimii si a sistemului circulator. Este singura miere care contine lecitina, ceea ce ajuta la imbunatatirea memoriei.
- Iarba neagra (Negrus) – Este o miere recoltata din zona de munte de la altitudini de peste 1000m. Are o consistenta gelatinoasa si un continut foarte ridicat de antioxidanti, mult mai mare decat la celelalte sortimente de miere. Este adesea comparata cu mierea de Manuka, datorita proprietatilor terapeutice asemanatoare.
- Iulisca – Are o culoare inchisa, gust usor intepator si un continut ridicat de resveratrol, un antioxidant puternic. Este o miere produsa toamna, atunci cand albinele se pregatesc deja pentru a ierna.
- Lavanda – Este recunoscuta pentru aroma sa specifica si proprietatile sale relaxante. Este produsa in special in regiunile cu culturi de lavanda, cum ar fi Transilvania si Dobrogea. Poate fi utilizata pentru imbunatatirea somnului si a starii generale de bine. De asemenea, are efecte benefice asupra pielii si a sistemului respirator.
- Leurda – Se obtine in padurile umbroase si umede, in luna aprilie, doar in anii in care conditiile meteo permit albinelor sa culeaga nectarul. Are miros de usturoi.
- Lucerna – Se obtine in zonele in care este cultivata lucerna pe o suprafata mai mare, iar cositul plantelor intarzie.
- Mana – Este produsa in mod natural atunci cand albinele colecteaza secretiile dulci produse de unele plante sau insecte, cum ar fi afidele sau alte insecte care se hranesc cu seva acestora. Are un gust si o aroma distinctiva, care poate varia în functie de sursele de mana, iar culoarea poate varia de la nuante deschise, precum galben pal, pana la nuante mai inchise, brun. Are un continut mare de minerale in comparatie cu mierea florala, dar un continut redus de polen.
- Menta – Are un gust si o aroma distinctiva de menta, conferita de nectarul colectat de la aceste flori. Consumul de miere de menta poate ajuta la calmarea durerilor de stomac si la reducerea gazelor intestinale. Productia se realizeaza in special in zona Deltei Dunarii.
- Mur – Se obtine in zona de munte, imediat dupa culesul de salcam.
- Otetar – Cu toate ca este o planta invaziva si destul de raspandita, acest sortiment se obtine destul de greu, avand in vedere ca nu exista multe suprafete compacte de teren ocupate cu otetari. Are un gust spre acru.
- Paducel – Se produce mai rar, deoarce este nevoie de anumite conditii meteo pentru a se produce miere de paducel in cantitati mai insemnate. De la paducel se recolteaza de regula polenul.
- Papadie – Florile de papadie se suprapun ca perioada si cu alte flori, dar se poate obtine o miere cu gust specific nectarului de papadie. Aceasta imbunatateste functiile ficatului.
- Poliflora – Este o miere obtinuta de albine din nectarul mai multor specii diferite de flori, in loc sa fie limitata la o singura specie. Aceasta inseamna ca albinele colecteaza nectar din diverse surse florale, ceea ce confera mierii o gama larga de arome, culori si texturi, in functie de flora specifica a regiunii si de sezonul de colectare. Daca nu se foloseste pentru o afectiune anume, mierea poliflora poate fi considerata cea mai buna si completa.
- Pomi fructiferi – Provine din nectarul colectat de albine de la flori de pomi fructiferi, cum ar fi marul, parul, ciresul, prunul sau piersicul. Consumul de miere de la pomi fructiferi poate oferi beneficii pentru sanatate, cum ar fi intarirea sistemului imunitar, imbunatatirea digestiei si combaterea inflamatiei. De asemenea, poate avea efecte benefice asupra sanatatii pielii si a sistemului respirator.
- Prun – In Romania, in zona submontana, exista numeroase livezi cu pruni, care dau productii in anii cu conditii meteo prielnice pentru cules.
- Rapita – Are o culoare alba si un gust bogat, usor amarui. Este produsa in principal in regiunile cu culturi de rapita din zona de campie. Este un sortiment care cristalizeaza foarte repede, maxim doua saptamani, tocmai de aceea cristalizarea este foarte fina. Se preteaza foarte bine pentru a fi utilizata la indulcirea ceaiului, cafelei, deoarece nu schimba gustul acestora.
- Salcam – Este cel mai popular si apreciat tip de miere, avand un gust dulce si aromat. Este produsa in special in regiunile unde cresc arborii de salcam, cum ar fi Oltenia, Muntenia si Moldova. Are proprietati antibacteriene si antioxidante, poate ajuta la imbunatatirea sanatatii sistemului respirator si la reducerea inflamatiei. Este un bun expectorant, calmeaza tusea, este antiseptic, diuretic si antidiareic.
- Salcie – Are o culoare deschisa si un gust delicat, fiind produsa in special in regiunile unde cresc arborii de salcie, precum Delta Dunarii, lunca raurilor si alte zone umede. Este cunoscuta pentru efectele sale antiinflamatorii si analgezice, fiind utilizata pentru ameliorarea durerilor si a inflamatiilor. De asemenea, poate ajuta la reducerea febrei si la tratarea infectiilor respiratorii.
- Scaieti (ciulini, anghinare, maracini) – Este recoltata de la plantele spinoase ce cresc in special in zonele mai secetoase din lunca Dunarii. Are o culoare rosiatica si are proprietati terapeutice pentru ficat.
- Tei – Este cunoscuta pentru aroma si gustul ei distinctiv, precum si pentru proprietatile sale calmante. Este produsa in principal in regiunile unde se gasesc paduri de tei, precum Muntenia, Transilvania si Moldova. Are urmatoarele proprietati terapeutice: sedativ nervos, in tuse, insomnii, antispasmic, in bronshite, laringite, astm bronshic, tuberculoza pulmonara, fortifiant al cordului, inbolnaviri ale vezicii biliare si ale rinichilor, arsuri.
- Trifoi – Are o culoare deschisa si un gust dulce, fiind produsa in principal in regiunile cu culturi extinse de trifoi, cum ar fi Muntenia si Moldova. Este bogata in substante nutritive esentiale, cum ar fi vitaminele si mineralele, fiind benefica pentru mentinerea sanatatii generale. De asemenea, are efecte benefice asupra sistemului digestiv si a sistemului imunitar.
- Zburatoare – Se obtine in zona de munte, in lunile august – septembrie.
- Zmeur – Se obtine din zona poienilor de munte in care exista suprafete mari de zmeur. Are un continut ridicat de antioxidanti ceea ce contribuie la intarirea sistemului imunitar.
Proprietati terapeutice
Mierea are numeroase proprietati terapeutice, iar beneficiile sale pentru sanatate sunt analizate in numeroase lucrari de cercetare. Proprietatile sale terapeutice cele mai importante sunt urmatoarele (sursa1, sursa2):
- Antioxidant: Acizii fenolici și flavonoidele din miere sunt principalii factori responsabili de activitatea antioxidanta si au legatura cu absorbtia radicalilor liberi. O miere mai inchisa la culoare are de obicei un continut mai ridicat de antioxidanti.
- Antimicrobian: Mierea are proprietati antibacteriene si antifungice datorita continutului de peroxid de hidrogen, PH-ului acid si prezentei altor substante care ajuta la prevenirea si tratarea infectiilor.
- Antiinflamator si imunostimulator: Flavonoidele si acizii fenolici din miere sunt capabili sa reduca si sa previna inflamatia in organism. De asemenea, mierea stimuleaza sistemul imunitar.
- Anticancer: Medicamentele care sunt utilizate in mod obisnuit pentru tratamentul cancerului sunt inductori de apoptoza si la fel ca acestea, mierea are o actiune asemanatoare. Efecte benefice au fost confirmate pentru cancerul de san, col uterin, colon, piele, hepatic, colorectal, prostata, pulmonar, leucemie.
- Antiviral – Mierea are o activitate antivirala impotriva anumitor tipuri de virusuri, cum ar fi herpes, varicela, rubeola.
- Vindecarea rănilor: Proprietatile antibacteriene si antiinflamatorii ale mierii accelereaza procesul de vindecare al ranilor si arsurilor minore si reduce riscul de infectie.
- Efecte calmante asupra gatului si tusei: Mierea are proprietati emoliente si antiiritante, fiind utilizata pentru a calma iritatiile gatului si pentru a reduce tusea.
- Sursa de energie: Datorita continutului sau ridicat de carbohidrati, in special glucoza si fructoza, mierea ofera un impuls rapid de energie si este adesea consumata de sportivi inainte si dupa antrenamente.
- Imbunatatirea digestiei: Consumul de miere stimuleaza secretia de enzime digestive si ajuta la alinarea simptomelor dispepsiei si a altor probleme digestive.
- Hidratare si ingrijire a pielii: Mierea este folosita ca ingredient in produsele de ingrijire a pielii datorita proprietatilor sale hidratante, emoliente si antibacteriene.
- Imbunatatirea sanatatii oaselor: Consumul regulat de miere contribuie la mentinerea sanatatii oaselor, datorita continutului sau de minerale esentiale, cum ar fi calciul si magneziul.
- Reglarea nivelului de colesterol: Consumul de miere contribuie la scaderea nivelului de colesterol si la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Bine de stiut
Este important de mentionat ca beneficiile mierii pot varia in functie de tipul si calitatea acesteia, precum si de modul in care este consumata sau aplicata. Este recomandat ca mierea consumata sa fie neprocesata pentru a beneficia cat mai mult de proprietatile sale naturale.
Cristalizarea mierii este un proces natural ce confirma faptul ca mierea este de calitate superioara. Decristalizarea mierii implica incalcazirea mierii, fapt ce duce la pierderea anumitor proprietati si a calitatii acesteia. Totusi, daca decristalizarea mierii se efectueaza cu decristalizatoare profesionale, la temperaturi sub 40°C, efectele negative asupra mierii sunt mult reduse, aproape neinsemnate.
Un alt proces prin care se pierde din calitatea mierii este filtrarea acesteia. Astfel, prin utilizarea unor filtre foarte fine se elimina toate particulele de polen din aceasta, ceea ce rezulta in eliminarea aminoacizilor esentiali. Pasteurizarea, utilizarea in preparate la cuptor sau amestecarea cu alte substante face ca o parte din proprietatile mierii sa se piarda.
Astfel, pentru a benecifia din plin de beneficiile mierii este bine ca acesta sa fie consumata in stare cat mai bruta: neincalzita, nefiltrata, nepasteurizata, neamestecata cu alte substante.
Deoarece chiar si procesul de extractie si expunere a mierii la mediul inconjurator afecteaza intr-o mica masura calitatea mierii, cea mai buna si corecta metoda de a o consuma este sub forma de miere in faguri capaciti.
Alte articole relevante: